Turkish

Categories

Most Popular

S-400 birinci grup sevkiyatı tamamlandı

Fransa’nın Önerdiği SAMP-T Sistemi Doğu ve Güney Sınırlarına Konuşlandırılabilir.

Milli Savunma Bakanlığı, 26 Temmuz 2019 tarihinde Ankara’da basını bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Rusya ile yapılan sözleşme kapsamında S-400’lerin birinci grup malzemesinin sevkiyatı bugün itibariyle tamamlandı; ikinci sevkiyatın da Ankara’ya yapılması planlanıyor.

Patriot hava ve füze savunma sistemi alımı konusunda ise Savunma Sanayii Başkanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri arasındaki görüşmeler devam ediyor.

EUROSAM, ASELSAN ve ROKETSAN iş ortaklığında SAMP-T-NT yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemi geliştirilmesine yönelik kavram tanımlama çalışması da sürüyor.

Halihazırda, sistem mimarilerinin oluşturulması aşamasında bulunuluyor.

Fransa, bir adet SAMP-T bataryasının Türkiye’de konuşlanmasını önermiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bununla ilgili olarak Fransa’ya teşekkür etmişti.

Millî Savunma Bakanlığı, bu konudaki saha araştırma faaliyetlerinin 16-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildiğini; konuşlanma çalışmalarına ilişkin hususların Fransız makamlarıyla koordine edildiğini ve bataryanın, Türkiye’nin doğu ve güney sınırına yerleştirilmesinin planlandığını açıkladı.

“F-35 JSF Programı ve uçakların güvenliği, Türkiye için de Büyük Önem Taşımaktadır”

Toplantının gündeminde, Türkiye’nin F-35 JSF projesinden çıkartılması da vardı.

Yapılan açıklamada, F-35 eğitimi için ABD’de bulunan pilotların geri dönüş hazırlıklarının başladığı belirtilerek,

“Ülkemizin F-35 programı ortaklığı ile ilgili olarak Mutabakat Muhtırası’nın Türkiye hariç tutularak güncelleneceği ve ABD’nin diğer ülkelerle bu konuda gerekli müzakereleri yapacağı, Türkiye’ye uçakların ve mal/hizmet teslimatının süresiz olarak askıya alındığı ve Türkiye’ye yeni iş payı verilmeyeceği belirtilmiş, pilotlarımızın ABD’deki eğitimleri dondurulmuştur. Bu kapsamda Sayın Bakanımızın yaptığı son değerlendirmede de yer aldığı üzere F-35 projesinin önemli bir ortağı olan ve bütün yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye’nin tek taraflı ve adil olmayan bir karar ile proje ve iş paylarından çıkarılmaya çalışılmasının meşru bir gerekçeye dayanmadığı açıktır. F-35 programından çıkarılmamız NATO’nun özellikle güney kanadındaki gücünü de olumsuz etkileyecektir. ABD’nin mevcut yaklaşımından vazgeçmesini ve ilişkilerimize zarar verebilecek adımlardan kaçınmasını beklemek stratejik ortak olarak en doğal hakkımızdır. F-35 program ve uçaklarının güvenliği diğer ortakların olduğu kadar Türkiye için de büyük önem taşımaktadır” denildi.

(25.07.2019 / www.dasa.org.tr)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*